KAKO POTEKA LEBDENJE

Lebdenje poteka v velikem lebdilnem bazenu, ki je primeren za lebdenje za dve osebi hkrati. Bazen je napolnjen z 31cm sterilne vode, ki vsebuje skoraj eno tono Magnezijeve soli oziroma EPSOM ali grenke soli. Slana voda in zrak sta ogreta na enako temperaturo, okoli 35,5 °C, ki hkrati predstavlja temperaturo naše kože, zato ob izklopu glasbe (sluh), svetloba (vid) in izklopu gravitacije (lebdenje telesa v slanici) govorimo o stanju senzorične deprivacije, ki izredno sproščujoče vpliva na vaše telo, misli in duha.

V poenostavljenem zapisu proces poteka na sledeč način: velika koncentracija magnezijeve soli v vodi omogoča lebdenje telesa tako, da se vaše telo poravna v telesu lasten in sproščujoč položaj in tako deluje kot mišični relaksant. Mišice možganom tako pošljejo sporočilo, da se lahko sprostijo, katerim se poveča prekrvavljenost. V nekaj minutah se otresete stresa, vaše telo in misli postanejo bolj sproščene in to hitreje kot pri katerikoli drugi naravni metodi. Ker sila teže v bazenu ne deluje, mišice niso pod pritiskom, tako da je s tem pospešeno in olajšano zdravljenje ter premagovanje bolečin.


Pred vstopom v bazen je obvezno tuširanje glave in telesa z našimi šamponi, ki ne vsebujejo nobenih sintetičnih snovi in so tako prijazni do slanice. Pred vstopom v bazen si z brisačo obrišite obraz, da boste preprečili drsenje slanice v oči. V primeru, da vam sol slučajno pride v oči, vas čaka ob bazenu pršilka z vodo in brisača. Oči si enostavno sperite in obrišite.

Nekateri ljudje raje lebdijo z glavo in ušesi nad vodo in uporabijo napihljivo blazino za podporo glave, ki vas čaka ob bazenu. Če lebdite brez blazine lahko uporabite ušesne čepke, da se izognete neprijetnim kristalom soli v notranjosti ušes. V nasprotnem primeru si po lebdenju dobro izperite ušesa. V vsakem primeru se prepričajte, da je vaša glava popolnoma sproščena – vaš obraz pa se ne bo potopil pod vodno gladino. Če boste poskušali držati glavo nad gladino vode, boste porušili lebdilno ravnotežje! Nekateri ljudje radi lebdijo z rokami ob trupu, drugi pa z rokami nad/pod glavo. Sprva preizkusite različne položaje rok in nog dokler ne najdete optimalnega položaja. Kmalu boste spoznali, da se je celotno telo popolnoma sprostilo.

Poskusite vodno gladino ohraniti mirno, da ne bi slana voda zašla v oči ali usta. Če se to zgodi, je v bazenu pršilka s svežo vodo s katero si boste izprali oči.
V bazenu dejansko ne delate ničesar, samo pustite, da se vaš um prebudi in pustite svojemu telesu, da uživa v lebdilni izkušnji! Morda boste celo zaspali, nekateri ljudje redno spijo v bazenu celo noč!
Če se vam zdi, da se vaše telo “vrti”, preprosto odprite oči. To je posledica vaših možganov, ki se trudijo prilagoditi nenavadnemu stanju. Ta občutek izgine po nekaj lebdenjih.

Lahko se odločite za neprekinjeno glasbo skozi celotno lebdilno terapijo oziroma vas glasba zaziba v stanje sprostitve nato pa vas kakšno minuto pred koncem terapije nežno zbudi. Vaše želje zaupajte operaterju pred lebdenjem.

Na koncu terapije boste slišali “bing-bong” zvonec, ki označuje konec vaše terapije, zato vam ni treba skrbeti, kako dolgo boste v bazenu. Zaradi motnje pri dojemanju časa med lebdenjem se zdi, da čas “leti” zelo hitro, medtem ko lebdite in večina ljudi težko verjame, da je ura lebdenja že minila!

Kako pogosto naj lebdim?

»Lebdenje je vadba, zato več kot boste lebdeli, bolje se boste počutili«